Sneek, een filmische stad

Sneek, een filmische stad, Fries Film Archief, i.s.m VHS en EYE

Sneek is een ‘filmische’ stad. Al vroeg trokken filmmakers naar Sneek om de sfeer van het centrum, de Waterpoort, watersport, doortochten van de Elfstedentocht en andere sportevenementen vast te leggen. Zo schoot de grote Nederlandse cineast Willy Mullens in 1920 een van zijn stadsfilms in Sneek. Na hem volgden vele professionele filmmakers en talentvolle amateurfilmers. In deze filmtijdreis volgen we hun sporen. 

Tijdens de film wordt live commentaar verzorgd door de Vereniging Historisch Sneek

  • Te zien op: vr 19 januari 2018 om 14:00 uur, zo 21 januari 2018 om 16:00 uur
  • Genre: Historie
  • Lengte: 75 minuten

Filmbeschrijving

U ziet sportend Sneek in de jaren ’30, het 350-jarig jubileum van het Old Burgerweeshuis in 1931, Sneek in de oorlogsjaren en de bevrijdingsfeesten, Sneekweken, zeilkoninginnen, de films van de Sneker amateurfilmers Piet Wagter en Anne Marinus Nauta, etc. Natuurlijk vertonen we ook Baukje en Claes, een ode van de wilde Sneker jeugd uit 1968 aan de Amerikaanse filmhit Bonny and Clyde (Arthur Penn, 1967; met Warren Beatty en Faye Dunaway). 

 Slotfilm: Old Burger Weeshuis Sneek 350-jarig jubileum, gemaakt door Johan Miedema in 1931. Een her-première, want deze film werd 86 jaar geleden voor het laatst in zijn totaliteit vertoond.