Amnesty International is een onafhankelijke beweging die zich inzet voor slachtoffers van schendingen van mensenrechten. Wereldwijd heeft Amnesty 3 miljoen leden, donateurs en vaste begunstigers in meer dan 150 landen. Amnesty Nederland, opgericht in mei 1968, is met ruim 280.000 leden een van de grootste nationale afdelingen van Amnesty.

Stichting ‘Movies that Matter’, opgericht in maart 2006, vindt haar oorsprong in het Amnesty International Film Festival. Zij nam de activiteiten van dit festival over en breidde deze uit, in binnen- en buitenland. Zo ontstond een unieke organisatie die een platform biedt aan belangwekkende films over mensenrechten en menselijke waardigheid, en aan de makers daarvan.

Tijdens de Sneker Filmwinter wordt altijd een aantal films uit deze categorie vertoond, zij worden in het programmaboekje aangeduid met MtM. Met het uitgebreide aantal wereldfilms dat de Filmwinter dit jaar op het programma heeft staan, is tevens het aantal MTM films groter dan gebruikelijk.